Друга међународна конференција Мостови математике 2021

06.04.2021. до 07.04.2021.

Шестог и седмог  априла 2021. године, одржана је друга по реду,  међународна конференција „Мостови математике 2021“ са темом „Годину дана касније - искуства и изазови“ Конференција је одржана уз  техничку подршку Математичког института САНУ (платформа   https://miteam.mi.sanu.ac.rs уз ефикасно и успешно премошћавање на лиценцирану Zoom платформу). Учеснике су најпре поздравили организатори конференције Радица Каровић, председница удружења Млади математичар, и др Ђорђе Баралић, помоћник директора Математичког института САНУ за међународну сарадњу и промоцију математичких наука. Између осталог, они су изразили велику захвалност истакнутим и значајним институцијама које су несебично подржале одржавање ове конференције као још једну у низу активности Удружења. 
Министарка Татјана Матић, испред ресорног Министарства трговине, туризма и телекомуникација, нагласила је да је заинтерсованост великог броја наставника из региона и света за овај вид повезивања доказ да је мисија Удружења не само остварива, већ и неопходна. Додала је да, упркос закључавању, ограниченом кретању и бојазни од ширења вируса, образовање нашој деци није ускраћено, и да су највећи хероји управо наставници који улажу огроман напор да прилагоде програме и начин рада новонасталој ситуацији. Министарство од 2017. године подржава такмичење Мост математике у организацији Удружења, јер је, према речима министарке, важно оснажити  младе људе да развијају своје таленте и интересовања у научним областима тежећи да постану врхунски стручњаци, те стога рад и иницијативе Удружења, Министарство сматра изузетно значајним. Испред  Града Београда, учеснике је поздравио градоначелник, проф. др Зоран Радојичић, истакавши значај овогодишње теме конференције. Градоначелник сматра да она упућује на један од највећих изазова у протеклих годину дана, тј. на функционисање образовног система у условима пандемије, и тиме пружа могућност упознавања са искуствима других земаља у реализацији електронске наставе. Такође,  истакао је да ће као градоначелник увек подржати овакве скупове јер сматра важним изградњу будућности визијом математичког и научног размишљања, да су мостови математике су чврсти и вечни. У име Општине Врњачка Бања, која од оснивања  Удружења непрекидно пружа срдачно гостопримство за реализацију различитих   његових активности, учесницима се обратио, Душан Стевановић, представник  Скупштине Општине, изразивши предлог и жељу да се трећа конференција „Мостови математике 2022“ одржи у Врњачкој Бањи. Испред Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, скуп је поздравио директор доц. др Бранислав Ранђеловић, који је истакао подршку Завода активностима Удружења, посебно оних које прате сегмент дигитализације образовања. У име Завода за унапређење васпитања и образовања, заменица директора, Оливера Тодоровић, пожелела је успешан рад конференције истакавши да су наставници поднели огроман терет у време пандемије, прилагођавали своју наставу и ипак успешно обавили велики посао. Према њеним речима, ова конференција пружа прилику да се чује шта су предности, а шта недостаци новонасталог начина рада, као и предлози и решења да се ти недостаци умање или чак потпуно превазиђу.
Радни део конференције обухватио је излагања предавача из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Северне Македоније, Словеније, Кипра, Сенегала, Румуније, Русије и Финске. Реч је о наставницима математике који су пренели своја лична искуства и општа искуства у електронској настави математике у својој држави. Обухваћена је настава на свим нивоима образовања, тј. математичког подучавања. Након предавања, сви учесници конференције су имали прилику да учествују у панел дискусији и међусобно размене идеје и сугестије, поставе своје проблеме, питања и дилеме и чују разне одговоре. .  
 
Уторак, 6. април, модератор доц. др Јелена Ивановић 
  • Сузана Миљковић, ОШ „Краљ Петар, Ниш, Србија  „Геогебра у млађим разредима основне школе” 
  • Марија Рафаиловић Стојковић, ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“, Крагујевац, Србија „Онлајн настава у старијим разредима основне школе“
  • Никола Радојчић, ОШ ,,Милија Никчевић“, Никшић, Црна Гора  „Онлајн настава у Црној Гори“
  • Андреа Гриљ, ОШ „Шмарије“, Сап, Словенија  „Подучавање наставе математике у 8. разреду на даљину“
  • Јасна Богуновић Марковић, Гимназија Лазаревац, Лазаревац, Србија  „Онлајн настава у гимназији“
  • Слагјан Станковић, Математичко-информатичка гимназија, Скопље, Северна Македонија „Искуства онлајн наставе у математике у Северној Македонији“
  • Енес Шкргић, ЈУ „Гимназија“, Цазин, Босна и Херцеговина  „Искуства у онлајн настави“
  • Проф. др Милан Бјелица, Електротехнички факултет, Београд, Србија  „Слободни софтверски алати“
  • Др Матија Башић, Природословно-математички факултет, Загреб, Хрватска  „Годину дана после“
 
 
Среда 7. април, модератор др Ђорђе Баралић 
 

© 2024 Удружење Млади Математичар, Београд.