Трибина „Чему још математика?"

30.10.2020.

У организацији удружења „Млади математичар", 30. октобра 2020., одржана је трибина под називом „Чему још математика?"


Госте трибине, у великој сали Скупштине града, поздравили су проф. др Зоран Радојичић, градоначелник Београда, Емина Бековић у име Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Оливера Тодоровић, помоћник директора, у име Завода за унапређивање образовања и васпитања,  Драгана Стојановић Тутуновић, руководилац центра за испите, у име Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

  
Проф др Александар Липковски, редовни професор Математичког факултета Универзитета у Београду, поздравио је госте у име удружења „Млади математичар" и истакао значај креативности у настави математике, наглашавајући да се она односи, пре свега, на начин како се задатак решава.


Госте је поздравила председница удружења, Радица Каровић, захвалила се на подршци и сарадњи институцијама, школама, колегама, ученицима, једном речју свима који су препознали ентузијазам, иновативност и квалитет рада Удружења. Истакла је да је основни циљ организовања Трибине „Чему још математика?“  популаризација математичке науке као и представљање најширој јавности примену математике у свакодневним животним ситуацијама. 


Предавања су одржали:

  • Др Раде Живаљевић, научни саветник Математичког института у оквиру САНУ, наш истакнути тополог, говорио је у оквиру свог предавања о праведној расподели, како уз помоћ математике избећи завист преговарача у преговорима, у деоби или било којој расподели.
  • Проф. др Мирослав Марић, ванредни професор Математичког факултета Универзитета у Београду, аутор платформе за Завршни испит, указао је на значај математике у рачунарству и покушао да одговори на питање да ли је баш математика оно што нас разликује од машина и вештачке интелигенције.
  •  Др Јелена Ивановић, асистент Архитектонског факултета Универзитета у Београду, је на тему „Како прећи пут од ученика до научника", говорила о свом личном искуству, о томе да ли се математичар рађа или се постаје, колико је заиста рада потребно, колико на том путу има препрека, одрицања  и  недоумица, али и каква је то срећа када се стигне до решења.

 

У име  удружења „Грци Србије“ скуп је поздравио и обратио се Василиос Провелегиос, председник удружења са којим је потписан Споразум о промоцији такмичења „Мост математике“ у Грчкој. Господин Евангелиос Сфираки ће  реализовати промотивне активности предвиђене потписаним споразумом. Он је присутнм учесницима  представио  образовање у Грчкој.


Приказан је филм о активностима удружења у предходној години, уручене су захвалнице градоначелнку Београда, Градском секретаријату за образовање и заштиту деце, Заводу за вредновање и  Заводу за унапређивање образовања и васпитања, Урошу Момчиловићу, директору ОШ“ Вук Караџић“ Београд.  Промовисан је Билтен бр3.


Због могућности ширења вируса Ковид 19 и поштовања мере да у затвореном простору не може да борави више од 30 особа, број присутних је био ограничен. 

Модератор трибине била је Маја Вељковић.

 

© 2024 Удружење Млади Математичар, Београд.