Међународна конференција "Мостови математике" 2020

17.01.2020. до 18.01.2020.

У организацији Удружења ''Млади математичар'', 17. и 18. јануара 2020., организивана је прва Међународна  конференција под називом ''Мостови математике''2020. Тема конференције је ''Искуства у примени пројектне наставе''.
 
Конференцију је, 17.01.2020. у Скупштини града, отворила Емина Бековић, представница Министарства трговине, туризма и телекомуникација,а учеснике је поздравио у име Скупштине града Игор Рајчевић, подсекретар за образовање и дечију заштиту града Београда. Учесницима су се обратили др Ђорђе Баралић у име Математичког института, Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања као организатор финалног такмичења и Радица Каровић председница Удружења. У присуству представника амбасаде Републике Грчке  са удружењем „Грци Србије“ је потписан Споразум  о сарадњи. У  име њиховог Удружења обратио се Василиос Провелегиос.
 
Конференцији суприсуствовали предавачи из Француске, Румуније, Словеније, Северне Македоније, Црне Горе, Тузланског и Унско-Санског кантона,  представници удружења, универзитетски професори, удружење Архимедес, Савез учитеља Србије, Друштво учитеља  Београда, директори и професори средњих и основних школа, студенти и бројни гости.
 
У току радног дела конференције, првог дана, представљене су делегације држава учесница конференције(Француска, Грчка, Македонија, Босна и Херцеговина, Словенија и Србија). У кратким излагањима, они су представили образовни систем својих држава и своје школе.
 
Проф. др Мирослав Марић је представио Квиз „Мост математике“ , а затим су реализоване пројекте представили Лиђан Един из Унско-Санског кантона, Јелена Сретеноски  из Севарне Македоније и Марина Лакчевић са својим ученицима из Србије 
 
Модератор конференције првог дана била је Маја Вељковић
 
Радни део другог дана Конференције је одржан у хотелу Палас. Предавања су одржали: PeggyMorchoisne из Француске, Mihailovici Sania из Румуније, Андреа Зупанчич Којић и Павлина Антолич из Словеније, Петар Соколоски и Јасмина Сретеноски из Северне Македоније, Данијела Николић и Јелена Вукшић из Црне Горе, Хариз Агић и Елвир Мујкић из Тузланског кантона, Един Лиђан из Унско-Санског кантона и Радица Каровић из Србије. О правилима квиза говорио је и проф.др Милан Бјелица.
Учесници скупа су имали част да их поздраве проф др Милош Арсеновић и његов уважени гост др Evgeny Sevost`yanov из Украјине.
Договорено је да се сваке следеће године у  јануару месецу у Београду одржава конферененција “Мостови математике“ у организацији Удружења.
 
Модератор конференције другог дана била је Радица Каровић.
 
Захваљујемо се градском секретару за образовање и дечју заштиту града Београда, господину Славку Гаку и подсекретару Игору Раичевићу на простору који су нам обезбедили као и на освежењу за госте и учеснике. Захваљујемо, такође, издавачкој кући Клет на спонзорству за пригодне поклоне.
 
Организациони одбор конференције: Радица Каровић, Миле Саковић, Биљана Којић, Марина Лакчевић, Татјана Станковић, Јелена Ивановић, Андрија Костић и Невена Јурић.


Прилози

© 2022 Удружење Млади Математичар, Београд.